Cildinizde mat bir görüntü ve ince çizgiler mi fark ediyorsunuz? Ayrıca cilt elastikiyetinde bir kayıp mı yaşıyorsunuz veya yetişkin sivilceleriniz ile başınız belada mı? Peki size tüm bu sorunlarınıza çözüm sağlayabilecek bir içerik olduğunu söylesek? - Retinoidler veya A Vitamini grubu.
Bu içerik grubu, cilt bakımının "kraliyet ailesi" olarak tanımlanmıştır, çünkü Retinoidler yaşlanan cilt ve akne için topikal tedavinin bilimsel olarak etkileri kanıtlanmış "altın standardı"dır!
Retinoidlerin dünyasına girmeden önce…
By Wishtrend markası çok yakında Retinoid bazlı (Retinal) bir ürün piyasaya sürecek. Peki bu ürünle tanışmadan önce Retinoidin ana faydalarına ve bundan nasıl en iyi şekilde yararlanabileceğinize bir göz atsak nasıl olur?
A VİTAMİNİN TARİHİ
Retinoidler başlangıçta, başta akne olmak üzere çok sayıda cilt rahatsızlığı için topikal ve oral bir ilaç olarak kullanıldı. Yıllarca süren yakın gözlemden sonra, doktorlar ve bilim insanları, Retinoidlerin güneşten zarar görmüş cildi onarmak ve gençleştirmek için ekstra bir fayda içerdiğini keşfettiler. Genel cilt dokusunu iyileştirmeye ve yaşlanma belirtilerini tersine çevirmeye yardımcı olurlar.
PEKİ NASIL ÇALIŞIYORLAR?
Cilt hücrelerimizde, Retinoik Asit için bir reseptör bulunur. Retinoik Asit, cilt hücrelerimizin işlerini doğru yapması için bir uyandırma çağrısı gibi işlev görür. Retinoidler, cilt hücre yenilenme hızını artırmaya ve cilt hücrelerimizin temel olarak yenilemesine yardımcı olurken cildimizin yapı taşı olan kolajen üretimini artırmaya destek olur ve ayrıca hiperpigmentasyonu giderir.
KİMLER KULLANABİLİR?
İnce çizgi, kırışıklık, esneklik kaybı gibi yaşlanma belirtileri, akne problemi yaşayan ve erken yaşlanma belirtilerini önlemek isteyen herkes Retinoid kullanımından yararlanabilir. Belki de başlamak için doğru zamanın ne olduğunu merak ediyorsunuz. Bunun net, kesin bir cevabı yok. Ancak asıl sorununuz sivilce ise ergenlik döneminde (15-17 yaşlarında) doktorunuza danışarak erken yaşta kullanıma başlayabilirsiniz.
Ek olarak, gerçek şu ki, 25 yaşına geldiğimizde cilt kolajen üretimimiz her yıl %1 oranında önemli ölçüde azalır. Bu gerçek, 20'li yaşların ortalarına ve sonlarına ulaştığınızda Retinoid yolculuğunuza başlamak için iyi bir nedendir. Bu bileşeni dikkatli bir şekilde kullanmak, cildinizin ince çizgi ve kırışıklık oluşturmasını erkenden önlemeye yardımcı olacaktır!
"Retinoidler, retinol, retinal, retinoik asit, Retin-A - Bu bileşenler nelerdir? Bunlar aynı mı?"
'Retinoidler' hem reçeteye dayalı aktif Retinoik Asit'i hem de reçetesiz satılan türevleri kapsayan genel bir şemsiye terimdir. Öncelikle Retinoidleri bir şirket olarak düşünün. Retinoik asit, Retinol, Retinaldehitler gibi türevleri ise patron, yönetici, çalışan vs gibi şirkette farklı konumlarda bulunan kişiler olarak hayal edin.
Cilt hücrelerimizin tanıdığı ve yanıt verdiği tek aktif Retinoid formu Retinoik Asittir. Onu şirketin en güçlü üyesi ve yöneticisi (veya patronu) olarak hayal edin. Ancak, Retinoik Asit sadece doktor reçetesiyle alınabilir. (örneğin: RetinA kremi)
Retinol, Retinaldehit ve Granaktif Retinoidler gibi diğer türevler, Retinoik Asidin yardımcılarıdır. Onun kadar güçlü olmasalar da, grubun ilerlemesini sağlamak için oynayacakları kendi rolleri vardır. Bu 'yardımcılar', kolay ulaşılabilen, reçetesiz cilt bakım ürünlerinde kolayca bulunabilen ve daha az 'güçlü' olanlardır çünkü Retinoik Asit gibi performans gösterebilmek için 'engelleri' aşmaları gerekir. Yani basitçe söylemek gerekirse, cilt hücrelerine sinyal göndermeden önce cildimizin enzimlerinin onları aktif forma (Retinoik Asit) dönüştürmesini gerektirirler.
Bu türevlerden birkaçını ve gerektirdiği dönüşüm sayısını belirtmek gerekirse:
- Retinol esterler (3 dönüşüm): Retinyl proprionate, Retinyl palmitate, Retinyl aspartamate
- Retinol (2 dönüşüm)
- Retinaldehit (1 dönüşüm): Retinyl-aldehyde, Retinal
- Retinoik asit esterleri (0 dönüşüm): Hydroxypinacolone retinoate veya yaygın olarak Granaktif Retinoid olarak bilinir.
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN İPUÇLARI
Retinoidlerin yeni kullanımına başlamada dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:
- Düşük konsantrasyonla başlayın (%0.25 veya %0.5).
- Haftada 1-2 kez kullanarak başlayın, cildiniz alıştıkça sıklığı artırın.
- Gece kullanın ve sabahları mutlaka güneş kremi sürün.
- Cildinizi iyi nemlendirin ve retinoid uyguladıktan sonra nemlendirici kullanın.
- Cilt tepkisini izleyin, aşırı tahriş olursa sıklığı azaltın.
- Tahriş edici diğer ürünlerle (C vitamini, AHA, BHA) kombine etmeyin.
- Sabırlı olun, sonuçlar birkaç hafta sonra ortaya çıkar.
RETİNOİDLER HAMİLELİK VEYA EMZİRME SIRASINDA GÜVENLİ Mİ?
Retinoidlerin hamilelik ve emzirme sırasında kullanımı konusunda dikkatli olmak önemlidir. Retinoidler genellikle A vitamini türevleri olan güçlü bileşiklerdir ve yüksek dozlarda kullanıldığında fetal gelişim üzerinde potansiyel riskler taşıyabilirler. Bu nedenle, hamilelik ve emzirme döneminde retinoid içeren ürünlerin kullanımı önerilmez.
Özellikle oral retinoidler (işlem görmüş A vitamini formları) ciddi doğum kusurlarına yol açabilirler ve bu nedenle hamilelik öncesinde ve sırasında kesinlikle kullanılmamaları gerekmektedir. Cilt bakımında kullanılan topikal retinoidler (örneğin, retinol, adapalen, tretinoin gibi) ise daha düşük seviyelerde emilirler, ancak yine de uzman tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.
Emzirme döneminde, topikal retinoidlerin emzirme sürecine geçip geçmediği konusunda kesin bir bilgi yoktur. Genelde, emziren annelerin yüksek güçlü retinoidlerden kaçınmaları önerilir ve bu konuda bir dermatolog veya sağlık uzmanıyla danışmaları faydalı olabilir.
Sonuç olarak, hamilelik ve emzirme dönemlerinde cilt bakımında kullanılacak ürünler konusunda dikkatli olunmalı ve her zaman bir sağlık uzmanına danışılmalıdır.